Zijn nitraten in groenten nu toch gezond??

Al jaren komen nitraten in groenten regelmatig in het nieuws. Slasoorten, postelein, rode biet, kervel, spinazie, snijbiet, radijs, bleekselderij, spitskool, koolrabi, andijvie, watertuinkers, venkel en chinese kool zijn eerder nitraatrijke groenten. Met name in de winter in donkere omstandigheden, bij minder groeizame klimaatomstandigheden, of bij een te grote stikstofvoorraad in de grond zullen deze nitraten in hogere mate aanwezig zijn.

Om één en ander te verduidelijken is er al eens een artikel geschreven over nitraten in groenten, nader verklaard. Daaruit konden we besluiten dat, als we met de tips vermeld in het artikel rekening houden, het nogal meevalt met die nitraten in groenten. En dat alle bladgroenten die in de winter op de markt komen een verplichte controle op nitraatresidu ondergaan. Maar om nu te zeggen dat nitraten gezond zijn, dat was toen toch iets waar  niemand zijn vingers aan durfde verbranden.

Groot was dan ook mijn verwondering en verbazing over de artikels die in verschillende media opdoken. Zowel spinazie als rode biet haalden de pers.

Spinazie

Eerst was er het nieuws over rode biet die het uithoudingsvermogen doet toenemen, enkele dagen later was er het onderzoek dat uitwees dat de nitraten in spinazie hetzelfde effect hebben.  In het artikel Spinazie als krachtvoer op Trouw.nl lezen we dat spinazie ervoor zorgt dat de energievoorziening van de spieren efficiënter wordt en het uithoudingsvermogen toeneemt. De stof die de (sport)prestaties doet verbeteren blijkt niet ijzer te zijn maar nitraat! Is daarmee de minder goede reputatie van nitraten in bladgroenten van de baan? Het lijkt er toch wel op, getuige volgend citaat uit het artikel.

Bij het publiek heeft nitraat een slechte naam. Lange tijd werd gedacht dat de stof, in het lichaam omgezet in het schadelijke nitriet, kanker veroorzaakt. „Maar het bewijs daarvoor is mager”, zegt onderzoeker-fysioloog Eddy Weitzberg vanuit Stockholm. „De laatste jaren blijkt vooral dat nitraat voordelen biedt. Het verlaagt de bloeddruk en gaat klontering van het bloed tegen. De efficiëntere energieproductie komt daar nu bij. Ik zie nitraat juist als ’good guy’.”

Toch is het aan te raden om de bereidingstips en de bewaartips uit het artikel nitraten in groenten, nader verklaard verder te blijven volgen. Om zo te vermijden dat nitraten in de voeding nitrieten zouden worden.

En, zoals met alles, overdaad schaadt. Het afwisselen van verschillende groentesoorten, ook minder nitraatrijke, blijf natuurlijk absoluut noodzakelijk.