Coloradokever

 

 

Coloradokever

De coloradokevers worden de laatste jaren steeds vaker in aardappelpercelen en aardappelopslag gesignaleerd. Kenmerkend aan de kever zijn de zwarte lengtestrepen op zijn rug. De larven zijn rood en oranje (kleur is afhankelijk van het stadium).

Cyclus
In het voorjaar kruipen de kevers uit de grond en zoeken een aardappel plant. Na de herstelperiode van een paar weken leggen deze zogenaamde winterkevers eieren aan de onderzijde van het blad. De temperatuur moet dan wel boven de 17°C zijn.

  De periode van geboorte tot het in de grond kruipen duurt 3-5 weken, ook weer afhankelijk van de temperatuur. Na 2 weken kruipt de zomerkever weer uit de grond en gaat op zoek naar voedsel. Is het juli, dan zal de zomerkever nog een keer eieren leggen, maar als het al augustus is, zal de zomerkever in de grond kruipen ter overwintering.

Temperatuur heeft invloed op de coloradokever in de grond en de cyclus in de zomer. De coloradokever overwintert in de grond tot een maximale diepte van 50 cm. Ze zitten meestal ondieper. Bij strenge vorst, waar de kever lange tijd wordt blootgesteld aan temperaturen onder de -7, zullen de kevers sterven.
Bestrijding

Allereerst op eitjes controleren en zoveel mogelijk kevers vangen, met behulp van een plastic bakje met een laagje water. Zonder water kruipen de kevers weer uit het bakje. Zodra ze aangeraakt worden laten ze zich vallen. Dus het bakje precies er onder houden. Even de plant controleren of ze al de gele eitjes aan de onderkant van het blad hebben afgezet. Meestal zijn er meerdere legsels op een plant. Deze stuk drukken of het blad met eitjes afplukken. Als alle eitjes vernietigd zijn is het probleem over. Anders dagelijks naar larven zoeken en deze weer opvangen in het bakje of dooddrukken. Net jagen, eigenlijk wel leuk. De kans is klein dat je de larven allemaal in een vroeg stadium, wanneer ze zo klein zijn als speldenknoppen, zal zien. Maar ze groeien razend snel, ten koste van de planten.Alleen als je dit dagelijks kan doen is dit een oplossing.

Het verschil van de coloradokever en het lieveheerbeestje zie je bij de volgende rubriek WIST U DAT.